PATENT

Coğrafi İşaret

Korumaya konu edilen ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamı, bir coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumda bulunan işaretlere coğrafi işaretler denmektedir. Coğrafi işaret tescilinin temel amacı; leblebi için Çorum ibaresinin, halı için Isparta ibaresinin, kaymak için Afyon ibaresinin belirli bir kalitenin işareti olarak ortaya çıkması gibi, coğrafi kaynak gösteren ürünlerin adlarının koruma altına alınması sağlamaktır. Böylelikle ilgili yörede üretim yapan üreticiler, tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanabilir, coğrafi işarete konu ürünlerinin kaliteleri korunur ve tüketici tercihleri için markalarının “garanti sunan” bir yol gösterici olması sağlanır.

 

Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olmak üzere ikiye ayrılır. Menşe adı, coğrafi işaret korumasına konu edilen ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tamamı sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumda bulunan coğrafi işaretlere denmektedir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az biri sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorunda ise bu durumdaki coğrafi işaretlere ise mahreç işareti denir.

 

Coğrafi işaret tanımına uymayan adlar ve işaretler; ürünlerin adları; bitki türleri, hayvan soyları veya benzeri adlar; kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı işaretler coğrafi işaret olarak tescil edilemezler. Ürünün üreticisi olan gerçek veya tüzel kişiler, tüketici dernekleri ile konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları coğrafi işaret başvurusunda bulunma hakkına sahiptirler.


Yazdır



Bilgi Bankası