PATENT

TASARIM İZLEME

Türk Patent Enstitüsüne müracaatı yapılan tasarımlar, tescil edilmek üzere aylık olarak yayınlanan Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bültenlerinde ilan edilmektedir.

Tasarım izleme sisteminde amaç, sektörel olarak yeni tasarım başvuruların takibi, rakip firmaların tasarımlarının izlenmesi ve tasarım hak sahipleri adına tescilli tasarımlara benzer olduğu tespit edilen tasarım başvurularının tescilinin engellenmesine yönelik bir çalışmadır.

Aylık olarak yayınlanan resmi tasarımlar bülteninde ilana çıkan benzer veya yakın benzer tasarımların yer aldığı başvurulara itiraz edilmediği taktirde, müracaat edilen tasarımın tescil işlemi gerçekleşecektir. Tasarım izleme hizmeti alan hak sahipleri, tespit edilen benzer tasarım başvurularına zamanında itiraz ederek haklarını korumalarına yönelik adımı atmış olacaklardır.

Benzer şekilde yurtdışında uluslararası veya ülkesel olarak tescil müracaatı yapılan tasarımların, aylık olarak yayımlanan uluslararası bültenleri veya ülkesel tasarım müracaat bültenlerinden izlenmektedir. Destek Patentin bu alanda uluslararası kuruluşlarla yaptığı işbirliği çerçevesinde, yurtdışında d
a hak sahibinin tasarımını izleme kapsamına aldırması mümkündür.


Yazdır



Bilgi Bankası